Monument voor de Middeleeuwen

Titel: Monument voor de Middeleeuwen
Kunstenaar(s):
Jaar: 2009
Afmeting: 300 x 220 x 45 cm
Materiaal:
  • Brons
Soort: Kunstwerk
Adres: Langesteeg Bennekom
Het kunstwerk gedenkt de middeleeuwse landbouwmethoden welke het landschap rond Bennekom vorm gaven. Door een transparante bronzen tekening kijkt men over dit landschap uit.

Roland Sohier is geïnspireerd door het getijdenboek “les très riches heures de Duc de Berry” van de gebroeders van Limburg. Net zoals in dat beroemde getijdenboek laat Sohier de verschillende momenten van het jaar zien: bewerken, zaaien, en oogsten.

Het kunstwerk bestaat uit een bronzen raamwerk dat aan weerszijden vastgehouden wordt door een bronzen mannetje. Het raamwerk lijkt op een reeks puzzel- of opzetstukjes met afbeeldingen die te maken hebben met de middeleeuwen en het bewerken van het land. Midden onder staan de letters “Fig. 3 De Landman” wat de suggestie wekt dat elders een ander raamwerk met andere middeleeuwse figuren en afbeeldingen te vinden is. In gedachten kunnen de plaatjes uit het frame gedrukt worden en in het landschap worden geplaatst waardoor de middeleeuwen herleven.

Sohier is van oorsprong tekenaar, maar maakt steeds meer bronzen beelden. In deze beelden is het handschrift van de tekenaar duidelijk te herkennen. Zij kunnen dan ook het beste omschreven worden als tekeningen in brons.

Dit kunstwerk is een onderdeel van het beeldplan Bennekom zoals het door Wim Korvinus is opgesteld. Het kunstwerk is geadopteerd door de naastgelegen Buurtboerderij.