Leeuw

Titel: Leeuw
Kunstenaar(s):
Jaar: 2010
Afmeting: 155 x 85 x 170 cm
Materiaal:
  • Brons
Soort: Kunstwerk
Adres: Bellestein Ede
In 2008 werd het winkelplein Bellestein opgeknapt. Het was een gezamenlijk initiatief van de gemeente, ondernemers en omwonenden. De kunstenaar Tom Claassen werd gevraagd een kunstwerk voor het plein te ontwerpen.

Tom Claassen is een bekende Nederlandse kunstenaar. Zijn werk staat op diverse plaatsen in Nederland in zowel de publieke ruimte als in musea. Al eerder had Claassen een groep liggende leeuwen voor het Julianapark in Schiedam gemaakt. Voor Ede maakte hij nu een grote staande leeuw.

De leeuw staat zwaar en loom op het plaveisel. Hij is groot en krachtig, maar door de ontspannen houding van het dier, kop naar beneden, staart op de grond en doorgezakt in de flanken verliest de leeuw zijn agressieve uitstraling. Het dier is zacht en aanraakbaar geworden.

Claassen geeft met zijn dierfiguren de essentie weer. Hij zegt zelf dat hij bij het vormingsproces zo dicht mogelijk bij de meest archetypische vorm van het dier wil uitkomen. Hij komt dan snel bij een ronde en volle vorm uit. Het geeft hem ook de mogelijkheid accenten te verschuiven in de compositie van de dierfiguren zodat er een extra spanning ontstaat. De proportie en de verhoudingen verliest hij daarbij nooit uit het oog.