Lampen en beschilderde pilaren

Titel: Lampen en beschilderde pilaren
Kunstenaar(s):
Jaar: 2003
Afmeting: cm
Materiaal:
  • RVS
Soort: Kunstwerk
Adres: Locatie Edeseweg viaduct Bennekom/voormalig ziekenhuis Bennekom
Komend over de Edeseweg komt de weggebruiker rijdend onder het viaduct van de A12 plotseling in een huiskamersfeer terecht. Aan weerszijden van de weg zijn onder het viaduct de zes betonnen pilaren op een bijzondere wijze beschilderd. Aan beide zijden hangen aan het plafond boven het fietspad drie plaatstalen lampen in een vergrootte ouderwetse lampenkap uitvoering.

Het is het werk van het kunstenaarsduo Dick van Hoff en Aukje Peters. De bestaande pilaren zijn groen beschilderd met een decoratie in zilver. De verlichting vindt plaats door de grote lampenkappen. Zo hebben de kunstenaars geprobeerd een huislijke sfeer te creëren binnen de onplezierig en kille omgeving van het viaduct.

Een viaduct kan gezien worden als een openbare ruimte die open is, maar tegelijkertijd door het weinige licht en de klanken ook als een soort binnenruimte, die gekenmerkt wordt door kleurloos beton en asfalt. De weggebruiker verplaatst zich door de ruimte heen. De een wat sneller dan de ander. Bij het verplaatsen door de ruimte ervaar je herhaling en het ritme van de pilaren en de lampen. Bij het verlaten blijft het gevoel van beleving nagloeien.

N.B. In 2016 is het viaduct verbreed. Het nieuwe viaduct heeft een nieuw uiterlijk gekregen. De hanglampen zijn opgeslagen voor eventueel hergebruik elders.