Een Spiegel voor Pallas Athene

Titel: Een Spiegel voor Pallas Athene
Kunstenaar(s):
Jaar: 1991
Afmeting: 500 x 300 x 350 cm
Materiaal:
  • Staal
  • Brons
Soort: Kunstwerk
Links:
Adres: Koekelseboslaan 21 / Pallas Athene College Ede
Op het plein aan de achterzijde van de school staat een hoge stalen constructie die een symbolische betekenis heeft. Het heet Een Spiegel voor Pallas Athene en is gemaakt door de architect en beeldend kunstenaar Egon Kuchlein.

De opdracht was een kunstwerk te ontwerpen dat zich mocht onderscheiden als kunstwerk, maar ook een functie moest krijgen in het uitnodigen tot of het bevorderen van contacten tussen de leerlingen.

De school is in een u-vorm gebouwd, waardoor er een ¾ afgesloten buitengebied ontstond. Dit is te verdelen in twee gebieden. Het meest aan de buitenkant gesitueerde actieve deel met de fietsenstallingen en het aan de leerlingeningang gelegen pauze deel. Het kunstwerk is geplaatst tussen deze twee buitenruimtes in. De voorzijde van de school, de kant van de hoofdingang ligt richting oosten. De achterzijde waar de leerlingeningang is ligt op het westen. De school is als gebouw naar het oosten gesloten en naar het westen open. Vanuit de school kijken de leerlingen richting het westen naar de wijde wereld. De spiegel is op dit punt geplaatst. Een glanzend bronzen ovaal waardoor de kijk op de wereld van abstractie veranderd in gereflecteerde werkelijkheid.