De Spindop

Titel: De Spindop
Kunstenaar(s):
Jaar: 2007
Afmeting: 750 cm
Materiaal:
  • Staal
  • Acrylaat
Soort: Kunstwerk
Adres: Parkweg/Spindopplein Ede Ede-Zuid
De Edese kunstenaar Cobi van de Kuit kreeg van de Vereniging Middenstandsbelangen Ede-Zuid de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen dat recht deed aan de identiteit van dit gedeelte van Ede-Zuid. Zij liet zich inspireren door de spindop, een belangrijk onderdeel in het verwerkingsproces van viscose tot draad.

De Enkafabriek was vanaf 1922-2002 in Ede gevestigd en veel werknemers woonden in Ede-Zuid. Naast werkgelegenheid bracht deze textielindustrie welvaart, woningbouw, sport en cultuur. Er ontstond o.a. een voetbalvereniging ENKA en het nog steeds bestaande Enka Mannenkoor. De bevolking kreeg zo een hechte band met de fabriek.

Het kunstwerk benadrukt dit verleden en houdt de herinnering levend. Cobi van de Kuit heeft een herkenbaar werk gemaakt. De oranjerood gecoate stalenpaal heeft een einddop met fluoriderende acrylaatstaven.

’s Avonds geeft het licht dat vanuit de hoed op de staven schijnt een zacht gekleurd reflecterend schijnsel, waardoor de gekleurde staven goed zichtbaar zijn tegen de donkere hemel.