Chico y Chica

Titel: Chico y Chica
Kunstenaar(s):
  • Juan Ripollés (1932)
Jaar: 2009
Afmeting: 300 x 250 x 170 cm
Materiaal:
  • Brons
Soort: Kunstwerk
Links:
Adres: Raadhuisplein Ede
Het kunstwerk bestaat uit twee grote kleurrijke bronzen beelden van een jongetje en een meisje. Het meisje heeft een witte duif in de hand en het jongetje een rood hartje. Het zijn Chico Sol (rennende jongen) en Chica Salundandu (zwaaiend meisje) van de Spaanse kunstenaar Jean Ripollés.

De beelden staan op een prominente plek. Door hun afmeting en kleur goed zichtbaar langs een drukke doorlopende weg van Ede. Symbolisch gezien is het beeld strategisch goed geplaatst in de buurt van de trouwzaal.

Ripollés is een bekende Spaanse kunstenaar die schilderijen, etsen en beelden in brons en glas maakt. Hij werd in Spanje geëerd met een groot boek van zijn gehele oeuvre en de eervolle prijs "merites de artes". Hij beschikt over een niet afnemende dosis fantasie en is steeds op zoek naar nieuwe vormen en technieken. Zijn werk is vrolijk en humorvol. Zijn beelden zijn figuratief, maar het zijn geen realistische weergaves. Opvallend zijn de verschillende zijden van zijn beeldhouwwerken.

Doordat het raadhuisplein een herstructurering kreeg kwam er ruimte voor een nieuw beeld. Financieel werd dit mogelijk gemaakt door een schenking van het Harmsen van der Vliet -Ameshoff fonds aan de gemeente Ede. Eind 2009 besloot deze stichting een reeks kunstwerken te schenken met het overkoepelend thema "Jeugd" met als doel kunst en cultuur dichter bij de jongeren te brengen. Chico en Chica is de eerste in deze reeks.