Het Grote Geheugen X

Titel: Het Grote Geheugen X
Kunstenaar(s):
Jaar: 2011
Afmeting: 240 x 440 cm
Materiaal:
  • Tekening op folie
Soort: Kunstwerk
Adres: Hogeweg 23 Bennekom
De Collage is een multifunctioneel centrum waarin o.a. een basisschool en een bibliotheek zijn ondergebracht. In de openbare hal van dit complex bevindt zich een schuifwand met daarop een wand vullende tekening van Robbie Cornelissen.

De tekening is een print van het middelste gedeelte van de ruim 13 meter lange potloodtekening Het Grote Geheugen X. Cornelissen heeft deze grote tekening in 2010 gemaakt voor een expositie in het Haags Gemeente Museum. Zorgvuldig is het middendeel gekopieerd en op folie aangebracht. Het karakter van de potloodtekening mocht hierbij niet verloren gaan.

De tekening bestaat uit een lijnenspel van architec-tonische vormen en tussenruimtes. Robbie Cornelissen maakt gebruik van een extreem perspectief met vele verdwijnpunten. Een doolhof waarin je ogen gaan dwalen van de ene plek naar de volgende.

Robbie Cornelissen vergelijkt het werk met het geheugen. Hij legt een relatie met een fictieve mentale ruimte die vol is van gedachtes en herinneringen. Een ruimte waarin je dwaalt en waarvan je uiteindelijk niet alles meer herinnert.

Het is voor het eerst dat een tekening van Cornelissen op print is gezet en op deze manier voor veel mensen zichtbaar en tastbaar is geworden.