Fietstunnel A12

Titel: Fietstunnel A12
Kunstenaar(s):
Jaar: 2012
Afmeting: 3000 cm
Materiaal:
  • Acrylverf
Soort: Kunstwerk
Links:
Adres: Oost-Breukelderweg Bennekom
Sinds januari 2012 is de fietstunnel voorzien van een beschildering en kreeg de tunnel de naam “Baron van Wassenaertunnel”. Ontwerp en uitvoering zijn van beeldend kunstenaar Ingrid Govers.

Govers kreeg de opdracht van Rijkswaterstaat het tunneltje te beschilderen met het thema verbindingen. Het tunneltje verbindt namelijk de twee gebieden Hoekelum en Hoekelum-Zuid. Tot de komst van de A12 was dit gebied één geheel en eigendom van Karel Gerrit Willem baron van Wassenaer (1864-1946).

De beschildering is ontstaan in samenwerking met Scouting Bennekom. Zij hebben hun onderkomen in de buurt en maken gebruik van het tunneltje en het bosgebied.

Ingrid Govers heeft als basis een topografische kaart van de omgeving gebruikt. Dieren en bomen flankeren de zijdes van de tunnel. Aan de ene kant zijn de gewone bosdieren, aan de andere kant dieren uit de jungle. De Welpen van Scouting Bennekom hebben de jungle als thema en al hun activiteiten zijn daaromheen georganiseerd. Verstopt in de schildering zijn twee wandelroutes. Ingrid Govers heeft deze wandeling gemaakt en laat hiermee de verbindingen van het gebied zien.

De uitvoering van de schildering is o.l.v. Govers door 12 schilders uitgevoerd. De laatste hand is door de welpen zelf gedaan ten tijde van de officiële opening.

De beeldtaal van Ingrid Govers is eenvoudig met gebruik van fantasie. Zij werkt conceptueel vanuit een idee waarbij de ervaring een belangrijke rol speelt. Haar werk heeft vaak theatrale aspecten.

foto's: Ingrid Govers